legjobb klasszikus amerikai izomautó

14 legjobb klasszikus amerikai izomautó

Total
0
Shares

Mi a tökéletes izomautó? Egy olyan autó, amely elegáns és sportos, mégis elég fényűző ahhoz, hogy királyi családtagnak érezze magát, miközben stílusosan cirkál az utcákon. Ha ez az, amit keresne, akkor van egy listánk, ami pont Önnek való: Íme, 14 legjobb klasszikus amerikai izomautó.

Az amerikai autóipar arról ismert, hogy a világ legerősebb autóit gyártja. Az izomautók korszaka volt az az időszak, amikor a lóerő elsőbbséget élvezett más, a vezetők számára esetleg fontosabb tényezőkkel szemben. Az izomautók ma is népszerűek, de már nem egészen olyanok, mint régen.

Ez a cikk egy történelmi körutazásra kalauzolja el, és felfedezzük a valaha készült legjobb amerikai izomautókat. Továbbá megvizsgáljuk a teljesítményüket, a formatervezésüket és azt, hogy milyen hatással voltak Amerikára, mint országra.

 

Mi az izomautó?

Az amerikai izomautó, vagy a Muscle Car olyan autó, amelyet erős motor, hátsókerék-hajtás és sportos kialakítás jellemez. Az 1960-as évektől az 1990-es évekig az egyik legnépszerűbb autó volt Amerikában megfizethetőségének és nagy teljesítményének köszönhetően.

Ma az izomautó kifejezés minden nagyméretű, V alakú, nyolchengeres, hátsókerék-hajtású amerikai autóra utal. Erős motorral rendelkezik, nagy lóerővel, és lehet két- vagy négyajtós modell.

Az első izomautót 1950-ben az Oldsmobile gyártotta, de a kifejezést csak 1964-ben kezdték széles körben használni. A Chrysler ekkor jelentkezett a Dodge és a Plymouth új vonalával, és “izomautóknak” nevezte el őket, mivel erősebbek voltak, mint a korábbi modellek.

Az “izomautó” kifejezés az amerikai drag racing kultúrából származott, de ma már, mint fentebb említettük, elsősorban a nagyobb méretű, nagy teljesítményű járművekre használják.

Az amerikai izomautó története

Úgy tűnik, hogy az iparág néhány évente újra felfedezi Amerika izomautók iránti szeretetét, és a márkák megpróbálnak ebből tőkét kovácsolni azáltal, hogy új, a korábbinál is nagyobb teljesítményű modelleket dobnak piacra. Ez már a 60-as évek óta így van, amikor a Ford bemutatta a Mustang generációk közül, az első Mustangot, a Chevy pedig a Camarót.

Sok nagyszerű példa volt arra, hogy milyen legyen egy klasszikus amerikai izomautó. Az évek során néhány lélegzetelállító járgány mindenkit ámulatba ejtett, és íme, néhány minden idők legjobb amerikai izomautói közül.

Klasszikus amerikai izomautó ami soha nem megy ki a divatból

1968 Ford Mustang Shelby GT500

A Ford Mustang az egyik legikonikusabb amerikai izomautó, amelyet 1964-ben és 1965-ben gyártottak. Több mint 50 éve létezik, és valószínűleg még sokáig fog létezni. A Ford Mustang forradalmi volt a tervezésében, mert kisebb motorral rendelkezett, mint más sportautó modellek, de könnyebb súlya miatt képes volt felülmúlni azokat a sebességméréseken.

A motort kezdetben 271 köbcentinek mérték, de később elkezdték nagyobbra méretezni, így 1967-re a legtöbbnek 302-351 köbcenti (CID) közötti motorja volt. Ez a modell elterjedt volt, és a Ford csak az első 18 hónapban több mint egymillió darabot adott el belőle.

Az 1968-as Ford Mustang Shelby GT500 vitathatatlanul minden idők legjobb modellje. Kicsit drágább volt, mint a korábbi modellek, de olyan lenyűgöző tulajdonságokat kínált, amelyek kárpótolták az árcéduláért. Ez az autó rendelkezett az egyik legerősebb motorral a piacon, ami hozzájárult ahhoz, hogy népszerűsége még tovább növekedjen.

Ez az autó akkoriban az egyik legnépszerűbb autó volt a piacon, és még ma is ikonikus járműként tekintenek rá. Ha egy kiváló amerikai izomautót keres a gyűjteményébe, ez lehet a legjobb választás. Ilyen Mustang vásárlás egy amerikai autó aukción is lehetséges.

1969 ½ Dodge Super Bee A-12

Az 1969 ½ Dodge Super Bee A-12 az amerikai történelem egyik legikonikusabb izomautója. Ezt az autót egy 426-os HEMI motorral párosították, ami 425 lóerőre és 664 Newtonméter nyomatékra növelte a teljesítményét, mindezt kompakt vázba csomagolva. A karosszéria vonalai különböztetik meg ezt a modellt a többi versenytársától. Alacsony, fenyegető tartása és agresszív formatervei adják ikonikus megjelenését.

A Super Bee A-12 a mai napig az egyik legnépszerűbb izomautó, és a rajongók úgy fogadták, hogy azonnal klasszikussá vált. Ez az autó erőteljes motorjával tűnt ki a versenytársak közül, amelyhez karcsú karosszériavonalak párosultak, amelyek még álló helyzetben is gyorsnak tűntek.

Az 1970-es Ford Mustang Boss 302 az izomautók rajongóinak egyik kedvence. Ezt a modellt először homologizációs különlegességként hozták létre, kihasználva a Trans Am versenysorozat rivalizálását és virágzó népszerűségét.

A Ford mérnökei nagy gondot fordítottak az új Boss 302 V8-as fejlesztésére. Mindent beleadtak ebbe a motorba, a tervezéstől és a konstrukciótól kezdve a teljesítményképességekig. Az utcai változat 290 lóerőre volt képes, ami elegendő teljesítmény volt ahhoz, hogy 6,9 másodperc alatt elérje a 100 mérföld/órás sebességet.

A Boss 302-t úgy tervezték, hogy a Camaro Z28 versenytársa legyen. Ezért hasonló grafikát, spoilereket és lamellákat viselt volna, miközben agresszívan széles gumikon gurult, ami megkedveltette a Ford-hűségesek körében. A jármű külsejét agresszív első hűtőrács és nagy légbeömlők jellemzik a motorháztetőn. A hátsó részen hasonlóan agresszív spoiler és kettős kipufogócső található.

A Chevy formatervezője, Larry Shinoda végezte a Boss 302-es módosításait. Őt a General Motors-tól szerződtették, és a formatervezési elemek terén szerzett szakértelmét hozta be a Ford ikonikus pony carjának újratervezésébe a ’65-70-es években.

1973 Pontiac Firebird Trans Am SD-455

Az 1973-as Pontiac Firebird akkoriban az egyik leggyorsabb autó volt az utakon, ezért nem meglepő, hogy ez a modell döntő szerepet játszott az izomautó-mozgalom népszerűsítésében. Az SD455-ösnek volt néhány olyan tulajdonsága, amely megkülönböztette a többi autótól.

Fehér 1973-Pontiac-Firebird-Trans-Am

A jármű külseje alacsonyan húzódó orr résszel, rejtett fényszórókkal és agresszív hűtőrács-kialakítással rendelkezik. Emellett széles sárvédőkkel, nagy hátsó gumikkal és kettős kipufogóvéggel rendelkezik hátul.

Ez a különleges jármű kiemelkedik kivételes konstrukciójával. A tervezők továbbfejlesztették a meglévő elemeket, például az erősebb dugattyúkat és a motor forgattyúházának területén belüli nagyobb olajcsatornákat, hogy csökkentsék a belső szivárgást. Ez az új változat emellett számos olyan fejlesztést is tartalmazott, amelyekkel korábban még nem találkozhattunk nagy teljesítményű versenymotor sport járműveken – mindezt úgy, hogy közben a rendészeti előírásoknak is megfeleljen.

1973-ra az izomautók a kihalás szélén álltak. Az olcsó és üzemanyag-takarékos autókból drágák lettek, és a magas biztosítási díjak miatt még kevésbé voltak népszerűek, mint amilyenek voltak. Ebben a helyzetben a Pontiac megpróbálkozott valami mással, és egy új, a korábbinál is erősebb modellt hozott létre.

1969 Pontiac GTO Judge

A Pontiac GTO valószínűleg az amerikai történelem egyik legklasszikusabb izomautója. Az eredeti 1964-es változatával egy egész trendet indított el, de 1969-re már éreztek némi konkurenciát a piacon lévő más modellekből.

Hogy az élen maradjon, és továbbra is azt nyújtsa, amit a vásárlók akartak, egy erős, de megfizethető sportkocsit, a Pontiac lépett, és elkészítette minden idők legjelentősebb járművét, amelyet “The Judge” néven ismertek. Alapfelszereltségként 360 lóerős Ram Air III motorral vagy “Ram Air IV” nevű frissítéssel, amely 370 lóerőt, ötfokozatú kézi váltót és intercooled alumínium hűtőt kapott.

A Judge egy klasszikus izomautó, azonnal felismerhető karosszériakialakítással. Jellemző rá a jellegzetes krómozott hűtőrács, a motorháztető tetején lévő nagy, osztott légbeömlő, a szárnyas rendszámtáblatartó és a hátsó lámpák, amelyek általában az ilyen piros színű veterán autókhoz kapcsolódó árnyalatokban vagy színekben találhatók. A karcsú vonalak időtlenné is tették, így évekig büszkén mutathatja be járművét anélkül, hogy aggódnia kellene amiatt, hogy milyen trendek jönnek el.

1967 Chevrolet Camaro Z/28

Külseje szögletes fényszórókkal, agresszív hűtőrács-kialakítással és széles sárvédőkkel rendelkezett, amelyek mindkét oldalon szélesebb gumiabroncsoknak adtak helyet. Az autó olyan erős volt, hogy azonnal bekerült az autóversenyzés történetébe, és idővel amerikai ikonná vált.

A Camaro Z/28 olyan versenycsomagot kínált, amelyet könnyedén fel lehetett szerelni a normál sorozatgyártású autókra, amennyiben azokban 427 köbcentis motor volt. Ez volt az egyik legerősebb motor, amit a General Motors akkoriban valaha is épített, és könnyedén leadott 425 lóerőt, ami 150 mérföld/óra feletti végsebességet tett lehetővé.

1970 Plymouth Road Runner Superbird

A Plymouth Road Runner népszerű választás az izomautók rajongói körében, ami nem meglepő, hiszen ezt a modellt a Ford járműveinek a NASCAR idején tapasztalható dominanciájára adott válaszként hozták létre. Ez az autó 426-os Hemi V-nyolcas motorral rendelkezik, négyfokozatú kézi sebességváltóval és kettős feltöltővel. Emellett teljesen fém karosszériával rendelkezik, ami ritka az izomautók között. Külsején nagy hátsó szárnyak és kettős kipufogóvégek találhatók hátul.

A luxus és a teljesítmény találkozik ebben a szuperautóban, amelyet a Dodge nagyszabású bemutatójának részeként mutattak be az 1969-es Chicagói Autókiállításon. Az autó neve egy marketingkampányról származik, amely szerint az autó kevesebb mint 16 másodperc alatt képes volt a 100 mérföld/órát elérni. Akkor vált híressé, amikor James Garner színész vezette a “Gone in 60 Seconds” című filmben.

1970 Chevrolet Chevelle SS-454

Az 1970-es Chevrolet Chevelle SS-454 egy lenyűgöző autó, amely alacsony tartással és agresszív vonalakkal rendelkezik. Ez a modell motorháztető-nyílásokat, oldalsó lamellákat és hátsó lámpákat kapott, amelyek éles megjelenést kölcsönöztek neki. A belső teret is fényűző részletekkel díszítették, mint például a műszerfalon lévő fadíszes borítás.

Az SS-454 egy középkategóriás jármű volt, amelyet a gyártási évtől függően különböző lökettérfogatú motorral szereltek fel. A kisebb teljesítményű modell egy V alakú OHV nyolchengeres motorral volt felszerelve. A gyártó, a General Motors később más, erősebb modelleket adott ki, és V alakú OHV 12 hengeres motort is tartalmazott. Az SS-454 volt a márka izomautóinak csúcsa, erős motorjával akár 150 mérföld/órás sebességet is elérhetett.

Ráadásul ezt a modellt négyfokozatú kézi sebességváltóval szerelték fel, és 1970-től 1972-ig gyártották. Kétajtós kupé vagy kabrió opcióval rendelkezett. Ez az autó számos olyan funkciót is tartalmazott, mint a szervokormány, az első tárcsafékek, a bakelit ülések és más olyan opciók, amelyek korábban soha nem voltak elérhetőek izomautókban. Az SS-454-et az egyik legjobb autónak tartják, amelyet a General Motors valaha is gyártott. Sikerét a kényelem, a sebesség és a stílus tökéletes kombinációjának köszönheti. Emiatt ez a modell legendává vált az izomautók világában.

1965 Pontiac GTO Hardtop Coupe

Az 1965-ös Pontiac GTO az amerikai történelem egyik ikonikus autója, ami nem meglepő, hiszen ez volt az első olyan jármű, amely turbófeltöltőt használt a lóerő növelése érdekében. A Pontiac GTO 389 cm3-es V8-as motorral rendelkezett, tri-power karburátorokkal és négyfokozatú kézi sebességváltóval, mivel három különböző változatot készítettek ebből az autóból. Az erős motornak köszönhetően mindössze hat másodperc alatt érte el a 100 km/órás sebességet. Külsejét nagyméretű első hűtőrács és szélesített sárvédők jellemezték.

Alacsony ára és stílusos kialakítása miatt ez a modell nagyon népszerű volt az autórajongók körében, 1963 és 1966 között több mint 25 000 darabot adtak el belőle. A Ford Motor Company által gyártott autót az egyik legjobb amerikai izomautónak tartják.

1969 Dodge Charger Daytona

Az 1969-es Dodge Charger egy menő izomautó az amerikai történelemből, amely soha nem veszítette el népszerűségét, hiszen erős motorjáról és karcsú vonalvezetéséről volt ismert. Jellegzetes kerek hátsó lámpái és repülőgép-ihlette belső tere volt. A formaterv aerodinamikai spoilerrel rendelkezik, amely segít további leszorítóerőt létrehozni, így akár 200 mérföld/órás sebességnél is megmarad anélkül, hogy felemelkedne a földről. A teljesítményt úgy növelték, hogy csökkentették a motorhengerekbe áramló levegő korlátozását. A külsejét éles szélek jellemezték, oldala mentén a jellegzetes Daytona csíkkal.

Ebből a modellből 1969-ben összesen csak 505 darabot gyártottak. A NASCAR pályákon való versenyzésre építették, és nagyon sikeres autó volt, amely számos versenyt nyert. Nevét a NASCAR-naptárban nagyra tartott Daytona 500-as futam ihlette. A Dodge Charger Daytona keresett autó, és először 3860 dollárért volt kapható. A rajongók még ma is keresik ezt a modellt, hogy kiegészítsék gyűjteményüket.

1970 Plymouth ‘Cuda Hemi Super Track Pack

A Plymouth ‘Cuda egy limitált szériás izomautó, amely szögletes vonalvezetésével és a jobb stabilitás érdekében extra széles hátsó nyomtávjával ma is ugyanolyan jól néz ki, mint akkoriban. Könnyű, izmos motorjával és komoly felfüggesztési fejlesztésekkel gyorsan a földutakon vagy versenyeken sebességre vágyó sofőrök kedvencévé vált.

A Hemi autókat szerkezeti megerősítésekkel és továbbfejlesztett felfüggesztési alkatrészekkel tervezték, hogy ezt a sok erőt a versenypályára juttassák. A gyártó egy jellegzetes 4 sebességes sebességváltót kapcsolt egy Dana 60-as hátsó tengelyhez azok számára, akik többet akartak az utcai cirkálásnál. A Hemi autó egy hatalmas 426 Hemi V-motorral rendelkezett, amely akár 200 mérföld/órás sebességre is képes volt, ami egyszerre tette ezt a fenevadat szórakoztatóvá és veszélyessé.

Az 1970-es Plymouth ‘Cuda kínálta a legtöbb testreszabható opciót a létező izomautók közül. A 14 különböző modellel, a 16 000 darabos keménytetős gyártási számmal és az összes V8-as hajtáslánc-kombinációval valóra válthatta álmai járgányát.

1969 COPO Camaro

Az 1969-es COPO Camaro a Chevrolet csúcskategóriás autójának nagy teljesítményű változata volt, amely számos koncepciójellemzőt tartalmazott, mint például: Hosszított orr, rejtett fényszórókkal, teljesen új hátsó ablak krómozott díszlécek nélkül, vagy akár az első oldalsó lamellák használata egy sorozatgyártású autón.

A COPO Camaro az első nagyteljesítményű Camarók tiszteletére készült, míg a versenyváltozatot Don Yenko fejlesztette ki, és mindössze 69 darabot készített belőle. Van valami a COPO Camaróban, ami rendkívül egyedivé teszi. A COPO nemcsak hihetetlenül erős volt – a 427 köbcentis ZL-1 motor 550 lóerőt teljesített. A negyed mérföldes ideje 12 másodperc simán 110 mérföld/óra körüli sebességgel. A COPO Camaro volt az egyik első izomautó, amelyet a Can Am sorozatban használtak, és örökre forradalmasította az autósport ezen ágát.

1987 Buick GNX

A Buick GNX a GM platformjának kivételes változata volt, amely más modellekkel osztotta meg az alapját. Az autó megépítésének eredeti ötlete John DeLorean-től származott, aki a turbófeltöltéssel akart kísérletezni, és megnézni, milyen teljesítményt tudnak kihozni belőle.

A Buick 1985-ben mutatta be a Grand National-t turbófeltöltős V6-os motorral. A korához képest hihetetlenül gyors volt, és a NASCAR-versenyek számos csúcsautóját könnyedén felülmúlta. A GNX-program 1986-tól 1987-ig tartott, ezalatt a Buick 547 darabot gyártott a normál gyártósorról. A GNX turbófeltöltős V-64-es motorja 250 lóerős volt, és alig öt másodperc alatt tudta 0-ról 100-ra gyorsítani az autót, ami gyorsabbá tette, mint szinte bármely más szériaautó a piacon.

1970 Oldsmobile 442

Az 1970-es Oldsmobile volt az ikonikus második generációs Olds Cutlass és a csúcsmodell izomautó-változatának első éve. A 455 köbcentis szörnyeteg több mint 360 lóerővel büszkélkedhetett. Komoly teljesítményre volt képes, hiszen a végsebessége 116 mérföld/óra volt, amit kevesebb, mint 6 másodperc alatt ért el. Emellett ez volt az első olyan izomautó, amely kabrió karosszériaváltozatot is kínált.

Az 1970-es Oldsmobile Cutlass Supreme Convertible volt az első olyan autó a maga nemében, amely szervokormányt is kínált, ami nagy szó az izomautóknál. Ez az 1969-es modell számos díjat és elismerést kapott olyan szervezetektől, mint a Classic Car Club of America (CCCA).

1965 Pontiac Catalina 2+2

Az 1965-ös Pontiac Catalina egy amerikai autó volt, amelyet a General Motors Pontiac részlege gyártott. A modellt az egyik legjobb izomautónak tartották, amelyet valaha Amerikában gyártottak, és ez a konkrét modell a valaha kiadott legerősebb sorozatgyártású változat.

A 2+2-es modell arról volt ismert, hogy széles, nyolckerekes kerékagyakkal és valamivel erősebb felfüggesztéssel, vödrös ülésekkel, Hurst váltóval és egyedi jelvényekkel rendelkezett. Emellett egy 421 köbcentis, V-kódú motorral volt felszerelve, amely 338 lóerőt teljesített. Ez a modell kétajtós keménytetős volt, és a Pontiac által addig az időszakig készített legjobb teljesítményű autónak tartották. Az 1965-ös modellévben megjelent egy négyajtós kabrió is, a Star Chief.

Konklúzió

Az izomautók forradalmasították az autóipar világát hihetetlen kinézetükkel, teljesítményükkel és megbízhatóságukkal. Az amerikai izomautók az évek során mindig is a legjobbak voltak, és ennek egyhamar nem is lesz vége, hiszen még a mai napig lenyűgözik a rajongókat. Éppen ezért nem könnyű feladat megtalálni ezeket a járműveket. Még ha elég szerencsés is, hogy megtalálja őket, akkor is lehet, hogy komoly összeget kell áldozzon a vásárlásra, de nem, ha megtalálja őket a mi amerikai autó aukcióinkon.

Ha többet szeretne megtudni az autóárveréseinken szereplő járművek bármelyikéről, vagy az autóvásárlásról Amerikából egyszerűen hívja a +49 173 100 4222-es telefonszámon hétfőtől péntekig, 9-17 óráig, vagy küldhet e-mailt a support@usaautolicit.com címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lehet, hogy ez is tetszeni fog