veterán autó

Veterán autó vásárlás online – hol és hogyan

Total
0
Shares

Még akkor is, ha a gyártók új modern autómodelleket dobnak piacra, sokan még mindig vonzódnak a veterán autókhoz. Sokan szeretik ezeket az autókat karosszériájuk és egyedi megjelenésük miatt. Bár egyes személyek a megjelenésük miatt lelkesednek a veterán autókért, mások egyszerűen csak kíváncsiak arra, milyen érzés egy másik korban gyártott autót vezetni. Ez a vágy sok embert csábít arra, hogy régi autókat keressenek online, hogy aztán birtokba vehessék az általuk preferált veterán autókat.

Az olyan országokban, mint Németország, még “H” rendszámtábla is van a veterán autók számára, ahol a “H” azt jelenti, hogy történelmi. Németországban 2017 januárjában 381 087 H-rendszámos veterán autó volt. Ez 10,8%-os növekedést jelentett a 2016 januárjában regisztrált klasszikusok számához képest. Ez a szám 2018-ban 422 213-ra emelkedett. 2021 elején már 660 520 olyan jármű volt, amelynek jól karbantartott klasszikus autó státuszát egy úgynevezett klasszikus autó tanúsítvány igazolja. Ezek többsége személygépkocsi: 584 509. Németországban a Mercedes Benz, a Volkswagen és a Porsche a leginkább kedvelt veterán autók.

Mennyire könnyű vagy nehéz megtalálni egy eladó Oldtimert?

A veterán autó vásárlásának és eladásának megszokott módszerei az évek során, főként a Covid alatt megváltoztak. A múltban a veterán autók vásárlóinak többsége a személyes megtekintést részesítette előnyben minden vásárlás előtt. A veterán autók értékesítése a járvány ellenére összességében nem változott. Szerencsére, továbbra is sokan érdeklődnek a klasszikus autók vásárlása iránt. Ez vezetett a klasszikus autókra vadászó emberek online közösségeinek létrejöttéhez.

Ez a kereslet az online kínálat létrehozását eredményezte, amelyek nyilvántartást tartalmaznak azokról a helyekről, ahol klasszikus autókat találhat. A felsorolt különböző kategóriák megkönnyítik a vásárlók számára, hogy meghatározzák, milyen típusú klasszikus autókat szeretnének. Lehetőség van arra is, hogy az autó korát kiválasztva megnézzék, hogy van-e elérhető. Ez az információszolgáltatás megkönnyíti a klasszikus autók iránt érdeklődők számára, hogy felvegyék a kapcsolatot az eladókkal, és még a vásárlás előtt meg is vizsgálják az autókat.

Hol lehet veteránokat vásárolni online?

Az internet egyszerű hely a veterán autók megtalálása. Számos helyen fellelhet klasszikus autókat online. Az elmúlt évek során, egyre több kereskedő a klasszikus autókra specializálódott. Ők mindig keresik a veterán autók árveréseit. Legtöbb ilyen árverés inkább regisztrált kereskedőkre összpontosít. Miután ezek a kereskedők megszerezték az autókat, aztán eladásra kínálják őket a klasszikus autókat értékesítő különböző weboldalakon.

Néhány ilyen aukció azonban lehetővé teszi, hogy magánszemélyek licitáljanak klasszikus autókra. Számos olyan egyéni klasszikus autótulajdonos is van, aki inkább saját maga értékesíti az autókat, közvetítők bevonása nélkül. Ennek oka, hogy nagy becsben tartják autóikat, és olyan tulajdonosoknak szeretnék eladni őket, akik ugyanúgy becsben tartják őket, mint ők.

Veterán autó vásárlás aukciókon

Előnyök

  • Nagy számban talál klasszikus autókat, amelyek általában nem érhető el a kereskedésekben.
  • A világ bármely pontjáról licitálhat kedvenc klasszikus autójára, mivel az árverések online is elérhetők.
  • Nagyon alacsony áron juthat autóhoz.
  • Az árverezők gyakran igyekeznek minél többet megtudni az autó történetéről. Ez gyakran felkelti az érdeklődést és a klasszikus és régi autók árverésén felfelé hajtja a liciteket.

Hátrányok

  • Lehet, hogy nincs lehetősége alkudozni, mintha magánféltől vásárolná meg az autót.
  • Előfordulhat, hogy nincs lehetősége megvizsgálni az autót, mielőtt licitálna rá. Mivel ezek a járművek gyakran “úgy veszem, ahogy van” záradékkal vannak ellátva, Önnek nincs lehetősége a jármű visszavitelére sem.

Vásárlás kereskedőktől

Előnyök

  • Vásárlás előtt megtekintheti az autót. Mivel a legtöbb eladó klasszikus autót meg kell javítani, vagy fel kell újítani ahhoz, hogy közlekedésre alkalmasak legyenek, felmérheti, hogy mennyi munkát kell elvégezni az Ön által kiválasztott klasszikus autókon. Így meg tudja állapítani, hogy a költségek megéri-e azt az örömöt, amit egy klasszikus autó birtoklása nyújt Önnek.
  • Lehetősége van alacsonyabb árat alkudni. Ha szerencséje van, a kereskedő motivált lehet arra, hogy elengedje az Ön által kiválasztott klasszikus autót, ha már túl régóta birtokolja.

Hátrányok

  • Sajnos, ha az autó története érdekli, előfordulhat, hogy nem kapja meg a tényleges teljes történetet. Ez azért van, mert a kereskedők jobban érdekeltek az autó eladásában, mint a történetében.
  • A kereskedők gyakran mások nevében végzik az eladást. Ez azt jelenti, hogy az ő részük is benne van abban az árban, amit Ön a választott klasszikus autóért fizet.

Vásárlás magánszemélyektől

Előnyök

  • A klasszikus autók eladóinak egy része már régóta birtokolja őket. Ismerik a történelmét, és valószínűleg kötődnek hozzájuk. Ha ilyen eladóval van dolga, akkor valószínűleg olyan autót fog vásárolni, amely nagyszerű állapotban van.
  • Az ár sokkal alacsonyabb lehet mintha kereskedőtől vásárolna, mivel nincsenek közvetítők.

Hátrányok

  • Sok időbe és rengeteg keresésbe telik, mire egy klasszikus autót értékesítő magánszemélyt talál. A magánszemélyek nem kapnak akkora láthatóságot, mint az aukciók és a kereskedések.
  • Könnyebb átverni egy magánszemélyt, mint egy gazdasági társaságot. Számos állítás, többek között a gazdag múlt, könnyen meggyőzheti Önt, hogy megvásároljon egy adott klasszikus autót. Néha ezek az információk nem igazak. Fontos, hogy a klasszikus autó megvásárlása előtt minden megadott információt ellenőrizzen.

A régi autók online vásárlásakor figyelembe veendő dolgok

  • Az autó ára. A klasszikus autók ára a történelmük és a márkájuk alapján alakul. Miután azonosította a megvásárolni kívánt autót, fontos, hogy összehasonlítsa a különböző helyek árait. Megnézheti a különböző online kereskedőket, és esetleg felkereshet magánszemélyeket.
  • Az autó állapota. Lehetséges, hogy olyan alacsony árú régi autókhoz juthat, amelyek egy kar és egy láb árába kerülhetnek, mielőtt vezethetné őket. Nem lenne szerencsés, ha olyan autót vásárolna, amelyet soha nem lesz képes megjavítani, sőt, esetleg élvezni fogja a vezetést. Mielőtt klasszikus autót vásárolna, fontos megerősíteni, hogy valóban megengedheti-e magának, hogy sajátja legyen vagy sem.
  • Ha kereskedőtől vagy magánszemélytől vásárol, vigyen magával egy járművizsgálót. Így van egy olyan személy, akiben megbízik, és aki segít meghozni ezt a fontos döntést. Amennyiben online árverésről vásárol, megbízhat egy harmadik felet, aki elfogulatlanul elvégzi a jármű vizsgálatát vásárlás előtt. Ő képes lesz ellenőrizni, hogy az autó megéri-e az árát, vagy egyáltalán megéri-e megvenni.

Okok, amiért valaki egy felújítandó veterán járművet vásárol

Sokak számára néha nehéz megérteni, hogy valaki miért töltene időt azzal, hogy régi, kétes fizikai állapotban lévő autókat nézeget vásárlási céllal. Még érthetetlenebb, hogy miért költené a nehezen megkeresett pénzét egy olyan autóra, amely sok munkát igényel, mielőtt az útra kerülne? Néhány ember számára nem csak az autó vezetéséről van szó. Hanem az izgalom, hogy egy régi autóból menetképes autót csinálnak. Hosszú munkaórákat töltenek azzal, hogy kitalálják, mire van szüksége az autónak. Amikor befejezik, büszkén vezetik a klasszikus autókat.

Jeff Helms a 2018-as Muscle Car and Corvette Nationals kiállításon pontosan úgy állította ki a Z16 Chevelle-t, ahogyan megtalálta… lapos gumik, koszos belső tér és minden | Jim Volgarino fotók

Ez egyben az ember fiatalságának emlékét is szolgálja. Az első autójukat vezető idősebbek visszaemlékeznek arra az örömre, amit akkor éreztek, amikor végre megengedhették maguknak, hogy autót vegyenek. A valóságból való menekülésként szolgál a fiatalság napjaihoz, a régi autókkal együtt járó kedves emlékekkel együtt.

Az emberek mindig az egyedi dolgokat keresik. Semmi sem olyan egyedi, mint egy oldtimer autó az utakon. Gyakran látni, hogy az emberek megállnak, hogy megnézzék, ahogy elhaladnak mellette.

A legtöbb klasszikus autók értékesítői támogatást nyújtanak a helyreállítási folyamatban. Ez lehet alkatrészek és esetleges módosítások formájában, az autó típusától függően. Ez a könnyen elérhető támogatás sokakat arra ösztönöz, hogy kipróbálják magukat a régi autók megvásárlásával. Ezeket az autókat a modern hi-tech járművekhez képest is könnyebb szerelni. A klasszikus autóval kapcsolatban minden kézzel fogható és meglehetősen lenyűgöző.

A modern autókkal ellentétben a legtöbb veterán autó megőrzi értékét. Néha a klasszikus autók értéke, különösen a csúcskategóriás autóké, emelkedik, míg a modern autók használat közben veszítenek értékükből. Sok veteránautó-tulajdonos számára ez teszi őket kifizetődő befektetéssé.

Sok gyűjtő szereti a veterán autókat, mert a veteránautó-bemutatók iránti rajongás sok országban elterjedt. Sokan vannak olyanok is, akiknek nincs klasszikus autójuk, de mindig elmennek a bemutatókra, hogy megnézzék az autókat. A klasszikus autók iránti szeretet a régi autók árverésein is megmutatkozik.

A kereskedői aukciók jó hely a veterán járművek keresésére?

A kereskedői árverésekhez való hozzáférés a kereskedői engedéllyel rendelkezők számára van fenntartva, de manapság már van mód ennek az akadálynak a megkerülésére. Vásárolhat például Amerikából az USAautolicit segítségével, az egyetlen magyar nyelvű amerikai autó aukció oldalon. A kereskedői árverések igazi előnye, hogy több csúcskategóriás veterán autót értékesítenek, mint a nyilvános árverések. A járművek minősége és állapota is általában magasabb.

De vajon ezek az aukciók jó vadászterületet jelentenek-e a klasszikus autók számára? A válasz nem egyértelmű. Bár találhat nagyszerű állapotban lévő klasszikusokat, az árak minden bizonnyal magasabbak lesznek. De ez a klasszikusok piacának természete.

Az ár nemcsak a járművek állapotától, történetétől, papírjaitól és az autentikus alkatrészektől függ, hanem az árverésen jelen lévő kereskedők érdeklődésétől is. Egyéni vásárlóként, aki meghatározott költségvetéssel dolgozik, nem szabad licitháborúba keverednie. Ha egy vagy több kereskedő szeretné a felkínált autót, már a kezdetektől fogva magas licitek érkezhetnek.

Ha azonban a költségvetés nem jelent gondot, akkor a kereskedői árverések meghozhatják gyümölcsüket. Bár a járművet még mindig meg kell vizsgálnia, a kockázat  szempontjából amelyet vállal, sokkal kisebb, mintha klasszikus autókat keresne egy nyilvános árverésen.

Hogyan alakultak a klasszikus autók trendjei?

A veterán autók iránti kereslet a 2010-es évek eleji hullámvasút után az elmúlt néhány évben stabil volt. A 2010-es pénzügyi összeomlást követően a klasszikus autók árai az egekbe szöktek, ami mély zsebű játékosokat hozott, akiknek csak a gyors átverés és a profit volt a céljuk. A rajongók és a gyűjtők háttérbe szorultak, és még a belépő szintű klasszikus autók is drágák lettek.

A buborék azonban már rég kipukkadt, és az árak visszatérnek a normális szintre, mint azt már korábban Tim Gascoine, a Barons Classic Car aukció vezetője a Fluxposure blognak elmondta. A piacot nem lehet földrajzilag behatárolni, különösen az online szolgáltatások megjelenésével, amelyek lehetővé teszik, hogy a vevők a világ minden tájáról részt vehessenek a csúcskategóriás árveréseken, bárhol is tartják azokat.

Mégis, 2018 során kialakult néhány trend, hogy milyen autók és milyen időszakból származó autók népszerűek. Egyes aukciós házak arról számoltak be, hogy a modern klasszikusok, a 80-as és 90-es évekből származó autók iránt nagy volt a kereslet, és némelyikük sok pénzért kelt el. Ne feledjük azonban, hogy azok, amelyek sok pénzért mentek, ritka sportmodellek voltak. Bár egyes vásárlók sok pénzt költöttek a normál sorozatgyártású modellekre, azt gondolván, hogy az ár folyamatosan emelkedni fog, a piac gyorsan alkalmazkodott. Ennek az lett a következménye, hogy a piaci viszonyok és a jobb kutatás hamarosan elűzte az ilyen vevőket.

Melyek a legfontosabb veterán jármű eladási helyszínek?

Bár klasszikus autó árveréseket az egész világon tartanak, a legtöbb veterán autó árverést az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban rendezik. Annak megállapításához, hogy mely klasszikus autós helyszínek a legjelentősebbek, csak az eladásra kerülő autókat és az ebből befolyt pénzösszegeket kell megnézni. Eddig a legdrágábban eladott jármű az 1962-es Ferrari 250 GTO volt. Ez a jármű 48 405 000 dollárért kelt el. A második legértékesebb eladás az 1935-ös Duesenberg SSJ volt, amely 22 000 000 dollárért kelt el.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó események a floridai Amelia Island Auctions és Concours d’Elegance, valamint a Monterey Classic Car Week, ahol a valaha árverésen eladott legértékesebb autó, az 1962-es Ferrari 250 GTO volt. A Gooding & Company a Pebble Beach Concours d’Elegance hivatalos aukciósháza, amely a Duesenberg SSJ eladásának is otthont adott. Meg kell említeni az arizonai Scottsdale Collector Car Auction Week-et és az Artcurial Motorcar Rétromobile-t, valamint a Goodwood Festival of Speed-et is.

Természetesen még rengeteg veterán autó árverés van, de ha a legvonzóbb és legértékesebb járműveket keresi, akkor a már említett aukciós házaknál találhatja meg őket. Ne feledje, hogy az USAautolicit az Ön partnere a veterán autók vásárlása esetén is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lehet, hogy ez is tetszeni fog