wait

 

AMERIKAI AUTÓ ÁRVERÉSEK

VÁSÁRLÁSI TIPPEK

 

Az autó title-ok megértése

Az autó title-ok megértése

Az autó title-ok olyan dokumentumok, amiket az államok gépjárműhivatalai (DMV) bocsátanak ki. Ez a dokumentum mutatja a járművet illető tulajdonjogi információkat. A korábbi tulajdonos adatait, az autó futásteljesítményét és az autó állapotát mind tartalmazza ez a tulajdoni bizonyítvány. Az aktuális title-t az autó minden egyes értékesítésénél át kell ruházni az új tulajdonosra. Ezután az állam a frissített információkkal új title-t (forgalmit) bocsát ki.

Alapvető, hogy a vásárló ismerje a jármű Title-jét, ezért a licitálás, vagy vásárlás megkezdése előtt ellenőrizni kell a Title besorolását, mivel az a vásárlás után kerül átadásra Önnek. Számos különböző dokumentum létezik a jármű állapotától és sérülésétől függően, amelyeket az egyes államok állíthatnak ki, és minden egyes Title típus bizonyos tulajdonosi jogokat és korlátozásokat közvetít. Title besorolást sem magánszemélyek, sem magántulajdonban lévő cégek nem végezhetnek. Ismernie kell az egyes Title típusok megnevezését és életképességét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a járművet megvásárolhatja, nyilvántartásba veheti vagy importálhatja egy másik országba.

Az autó Title (forgalmi) tartalmaz minden pótlólagos információt, amit tudnia kell az autóról. Tartsa észben, hogy az alvázszámnak (VIN), ami az autón és a forgalmiban van, egyeznie kell. Az egyéb a forgalmiban szereplő információ tartalmazza a futásteljesítményt, korábbi tulajdonosokat, évjáratot, gyártmányt és modellt. Ha az autó karambolos volt, a forgalmiban ez is benne lesz.

usa auto title

Autó Title típusok

Amerikában, a különböző államok nemhogy csak eltérő Title besorolás listákkal rendelkeznek, de az adott besorolás definíciója is némileg más lehet minden államban. Noha a title besorolások államonként eltérhetnek, a leggyakoribbak például

 • Clean Title - Tiszta forgalmi

  Minden új autót tiszta forgalmival bocsátanak ki. A tiszta forgalmi azt jeleni, hogy az autónak nem volt semmilyen sérülése. Ennélfogva ideális, ha használt autót tiszta forgalmival vesz meg. Azonban ez nem azt jelenti, hogy csak tiszta forgalmis használt autót szabad megvennie.
 • Clear Title - Zálogjogmentes forgalmi

  A legtöbb esetben a zálogjogmentes forgalmit összekeverik a tiszta forgalmival. De ezek nem azonosak. Egy zálogjogmentes forgalmi azt jelenti, hogy a jelenlegi tulajdonosnak semmilyen pénzügyi tartozása nincs zálogjog tulajdonossal, harmadik személy hitelezővel vagy hitelintézettel szemben. Ez azt jeleni, hogy nincs olyan harmadik személy, aki tulajdonjogot igényelhetne a járműre.
 • Salvage Title - Mentett forgalmi

  A mentett forgalmit olyan járműre bocsátják ki, aminek jelentős sérülése van. Általában azok az autók, amiknek mentett forgalmijuk van, karambolosok voltak. Ha a mentett járművet újjáépítik, a “Mentett” title besorolás “Újjáépített Mentett”-re változhat. Általában egy ilyen változás vizsgálatot követel meg.

  Néhány vásárló nem vesz mentett forgalmis használt autót. Ugyanakkor, ez nem annyira rossz gondolat, mint hiszik. Ami azt illeti, a mentett forgalmis autók nagyon jó opció olyan vevőknek, akiknek van tapasztalata sérült vagy meghibásodott járművekkel, illetve értenek az autókhoz. Jó néhány ezek közül az autók közül javítható és újra remek állapotban úton lehet. Tudjon meg többet a Salvage title meghatározásáról.
 • Rebuilt Title - Újjáépített forgalmi

  Egy újjáépített forgalmit az olyan gépjárművekre bocsátják ki, amiket újjáépítettek és javítottak a mentett ( Salvage) forgalmi kibocsátása után. Az újjáépített forgalmis autók korábban jelentős károsodást szenvedtek. Miután újjáépítették, az állam megvizsgálja a járművet és eldönti, hogy kap e új forgalmit, olyat, ami nem mentett.
  Ne felejtse el, ha nem ért az autókhoz, nem ideális újjáépített forgalmis autót vennie. Ezeknek az autóknak szüksége lehet további jövőbeni javításokra, és ha nem ért az autókhoz, ez pénzbe kerülhet Önnek. Mindazonáltal, ha ért hozzájuk, remek opciót jelenthetnek az Ön számára.
 • Lemon Title - "Citrom"

  A túlzott mechanikai problémákkal küzdő autót gyakran hívják “citromnak”. Ugyanakkor, lehet nem tudja, hogy minden államnak saját standardje (citrom jogszabályok) van arra, hogy mi tesz egy járművet citrommá. Ami azt illeti, nem is minden államnak van citrom szabályozása.
  Általánosságban, ha a jármű adott alkotóeleme a garancia ideje alatt többször meghibásodott, és ez a hibásan működő elem az autót működésképtelenné vagy nem biztonságosan vezethetővé teszi, ilyen járművet az állam citrom besorolással illetheti.

  Egy másik fontos szempont, hogy a gyártónak a hiba javítására lehetőséget kell biztosítani. Ha a járműnek továbbra is fennáll ugyanaz a hibája (még a javítások megkísérlése után is), a jármű citrom besorolást kaphat. Továbbá, a hibának a garancia ideje alatt kellett jelentkeznie. Fontos észben tartani, hogy minden államnak saját citrom szabályozása van. Lépjen kapcsolatba a helyi gépjárműhivatallal, hogy többet tudjon meg az adott állam citrom szabályozásáról.

  Hogy megtudja, hogy járműve citrom e, nézze meg a járműtörténeti jelentést, ami jelzi, ha a jármű citrom besorolású.
 • Flood Title - Vízkáros besorolás

  A hurrikánok, zivatarok és a gyors áradások felelősek a számos járműben keletkezett vízkárért minden évben az USA-ban. Ne higgye, hogy csak azért mert mérföldekre él a hurrikán és áradási zónától, nem találkozik majd vízkáros járművel. Gyakori, hogy a járművek ezer mérföldeket tesznek meg, mielőtt eladásra kerülnek.
  Hogyan győződhet meg róla, hogy a megvenni szándékozott jármű nem szenvedett jelentős vízkárt? Mindig jó ötlet a jármű vásárlás előtti bevizsgáltatása független harmadik fél által szerelő általi bevizsgáltatása, mielőtt megveszi azt. Ugyanakkor a járműtörténeti jelentés mutatja, ha a jármű valamikor a múltban vízkáros title besorolást kapott.
 • Odometer Rollback Title - Visszaállított Mérőállás Title Besorolás

  A visszatekert mérőóra felderítése nagyon nehéz, hacsak valaki nem minősített szerelő, mivel többnyire aki a visszatekerés csaló tettét elköveti a tényleges mérőállás elfedésére, tisztában van azzal, hogyan rejtse ezt el. A jármű szerelő általi bevizsgáltatása nagyon jó módja az esetleges mérőállás visszatekerés felderítésének. Egy jó szerelő tudja, hogy milyen jelekre kell figyelnie és azokra fel tudja hívni a figyelmet a bevizsgálás során. Egy másik lépés amit megtehet, hogy vesz egy USAautolicit járműtörténeti jelentést. Ez a jelentés mutatja, ha a járművel kapcsolatban jelentettek mérőállás visszatekerést. A mérőállás visszatekeréssel kapcsolatos további információért keresse fel a Mérőállás Visszaélés Vizsgálati Hivatalt (ami a Nemzeti Autópályaforgalmi Biztonsági Hivatal egyik osztálya).

Besorolás-tisztázás

Mivel a title besorolás definíciók államonként eltérőek, néha egy adott title besorolás nem követi a title-t az új államban, ami azt jelenti, hogy a title “tiszta” lesz. Gátlástalan eladók emelhetik az autók értékét azáltal, hogy “tisztázzák” a title-t úgy, hogy olyan államokban regisztrálják azokat, ahova a title besorolás nem követi az autót. Az Usaautolicit járműtörténeti előzményjelentések  segíthetnek megvédeni Önt ilyen rejtett title besorolásoktól. Az Usaautolicit járműtörténeti előzményjelentései tartalmaznak minden title besorolást, regisztrációt és egyéb fontos információt a jármű teljes életciklusán át, függetlenül attól, hogy a járművet hol regisztrálták. Még akkor is ha a jármű olyan másik államba kerül, amelyik bizonyos title besorolásokat nem ismer. Az USAautolicit járműtörténeti jelentésekből megtudhat minden korábbi jelentett title besorolást.

Ha további kérdései vannak a title besorolásokról, javasoljuk a kapcsolatfelvételt az adott állam gépjármű hivatalával (Department of Motor Vehicles).

X
>
<
Kész
X
X
X
X